HU   EN   DE  

Excursion tips


From 800 meters of our Apartment House there is the entrance of Spa Lake of Hévíz. This lake is the biggest biologically active, volcanic origin, turf bottom lake in the world which refreshes the soul and body, too. The lake’s temperature varies between 22 C and 35-38 C according to the season, which enables winter bathing.

Keszthely - which is the biggest lakeside town of the Lake Balaton – is 7 km-s from the Apartment House. It is easy to approach it by car, by bicycle or on foot. Between Hévíz and Keszthely there is a safety bike and walk path. A holiday in Hévíz can be completed by a sightseeing in Keszthely, or shipping in the Lake Balaton or a bath in the Lake Balaton.


Ács Apartment House Hévíz,
kedvezményes szálláslehetőség Hévíz központjában, közel a gyógyfürdőhözHévízi tó, és termálfürdő


A Hévízi tó 60,5 hektáros természetvédelmi területen fekszik, melyből 4,44 hektár a tó felszíne. A tavat körülvevő lápok törvényileg védettek. A Hévízi tó egy geológiai ritkaság, ellentétben a világ többi melegvizes tavával, melyek általában vulkanikus eredetű agyag- vagy sziklatalajban nyugszanak, a hévízi tőzegmedrű forrástó.

Héviz Tófürdő légifelvétele     Héviz Tófürdő, téli zárt fürdő     Héviz Tófürdő     Héviz Tófürdő

Forrásbarlang:

Az 1975-ben felfedezett, nagyméretű barlangban több hideg- és melegvizes forrás karsztvize keveredik össze egymással. Innen a kevert gyógyvíz egy szűk folyosón halad tovább, majd egyenletes, 38,5 °C-os hőmérsékleten jut a forrásbarlangból a gyógytóba. A forrásbarlang helyzeténél fogva csak szigorú előírások betartásával, a kezelő és az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyével, a barlangi merülés szabályainak betartásával látogatható.

A tó élővilága:

A tó élővilága a víz hőmérsékletéből és sajátos összetételéből adódóan egyedi. A víz és iszap mikroorganizmusai nagyban hozzájárulnak a tó gyógyító erejéhez. A kénbaktériumok ként vonnak ki a vízből, más baktériumtörzsek pedig a tőzeg lebontásában és a gyógyiszap kialakításában játszanak fontos szerepet. A világon egyedül itt fordul elő a "Micromonospora heviziensis" mely erőteljes fehérje- és cellulózbontó. Az élővilág változatosságát jelzi, hogy néhány növényfaj csak itt lelhető fel Magyarországon, sőt Európában.

Tündérrózsa     Tündérrózsa     Tündérrózsa     Tündérrózsa

A tó legszebb növénye a tündérrózsa Hévíz szimbóluma lett, s bekerült a város címerébe és zászlajába. Az indiai vörös tündérrózsát Lovassy Sándor, a keszthelyi Gazdasági Akadémia tanára honosította meg 1898-ban. A tavon folyó honosítási kísérleteknek köszönhetően az egyiptomi kék és fehér tündérrózsa egyedei is a vízben pompáznak, akárcsak a vörös tündérrózsa világosabb színű változatai. Az őshonos fehér tündérrózsa inkább a lefolyócsatornában fordul elő. A szigorúan védett növények virágzása már nyár elején elkezdődik, s egészen november végéig tart. A tündérrózsa levelei a tó párolgását fékezik, a fenéken szertekúszó indák pedig a rádiumos gyógyiszapot védik.

A tó Orvosi szempontból

A tó vize gáznemű anyagokban gazdag, kénhidrogént, szénsavat, metánt és rádiumgázokat tartalmaz. A kis mennyiségben szervezetbe jutó gázok bőrön át felszívódva közvetlen hatást fejtenek ki. Serkentőleg hat a hasnyálmirigy a pajzsmirigy, az agyalapi mirigy és az ivarmirigyek működésére, hatására csökkennek az alvási rendellenességek, ennek következtében pedig javul a közérzet. Enyhe radioaktivitásának köszönhetően a csontritkulásos tünetek enyhülnek, fokozza a csontképző sejtek működését.

A fürdőkúra a gyógyvízben a következő esetekben javallott:
- nem gyulladásos eredetű gerinc- és izületi betegségek
- lágyrész reumatizmus
- porckorong betegségek
- rehabilitáció
- köszvény
- stressz, túlterhelés, izomfájdalmak, statikai zavarok
- tartási rendellenességek, mozgáshiány

Az alábbi betegségek esetén nem javasolt a fürdőkúra:
- rosszindulatú daganatok
- súlyos szívelégtelenség , szívbillentyű szűkület miatt fennálló keringési zavarok
- acut fertőző betegségek
- súlyos tüdőaszthma
- terhesség
- pajzsmirigy túlműködés
- nyílt sebek
- tüdőasztma

A hévízi iszap a maga nemében páratlan a világon, 80%-ban szervetlen és 20 %-ban szerves anyagot tartalmaz. Radon tartalma miatt kiváló fájdalomcsillapító hatással bír. A gyógyító iszap (peloid) valóságos ágyként béleli ki az egész tó belsejét. Erre az iszapra számos iszappakolásos kúra épül.

Az alábbi betegségek esetén nem ajánlható az iszappakolás:
- szívelégtelenség okozta ödéma esetén
- bizonyos belgyógyászati problémák esetén
- egyes mozgásszervi megbetegedések esetén
- neurológiai betegségek esetén

A tó hővilága és mélysége

A víz hőmérséklete nyáron 35-36C° télen 26C°. A tó hővilága és mélysége is megoszlik, a víz az épület alatti zárt fürdőrész és a tó közepe felől a kifolyó felé távolodva fokozatosan hül, így a nyári forróságban, vagy azok számára is akik nem bírják a meleg vizet találhatnak a tavon kellemes hüvösebb területeket. A tó kétharmad része 1,5-2m, a mély rész a tó közepén található fürdőépülettől Északra helyezkedik el. A tó egész területén kialakított kapaszkodók segítik a biztonságos fürdőzést.

Linkek

a tóról wikipédián
a tóról, és a forrásbarlangról további pontosabb részleteket itt olvashat


Copyright 2012 | Ács Apartman Hévíz. Design by BINARI, Hosting YourCloud.hu