HU   EN   DE  

Excursion tips


From 800 meters of our Apartment House there is the entrance of Spa Lake of Hévíz. This lake is the biggest biologically active, volcanic origin, turf bottom lake in the world which refreshes the soul and body, too. The lake’s temperature varies between 22 C and 35-38 C according to the season, which enables winter bathing.

Keszthely - which is the biggest lakeside town of the Lake Balaton – is 7 km-s from the Apartment House. It is easy to approach it by car, by bicycle or on foot. Between Hévíz and Keszthely there is a safety bike and walk path. A holiday in Hévíz can be completed by a sightseeing in Keszthely, or shipping in the Lake Balaton or a bath in the Lake Balaton.


Ács Apartment House Hévíz,
kedvezményes szálláslehetőség Hévíz központjában, közel a gyógyfürdőhözHévíz város és története


Hévíz, mint fürdőhely története a történelem előtti korokba nyúlik vissza. A Hévízi-tó gyógyító hatása már – valószínűleg – a rómaiak által is ismert volt, erre utalnak a búvárok által az 1980-as évek elején a tóból gyűjtött pénzérmék és a tó környékén talált oltárkő. A népvándorláskori leletek is arra utalnak, hogy az erre megfordult germán és szláv népesség is használta a tavat. Hévíz írásos említése első alkalommal egy 1328-ból származó oklevélben történik, amikor a települést „locus vulgarites Hewyz dictus”-ként említik. 1992. május 1-jén városi címet kapott.

A város fejlődését a turizmusra alapozza. A KSH adataiból kitűnik, hogy Budapest után Hévízen a második legtöbb az eltöltött vendégéjszakák száma. Népszerűségét természetesen elsősorban a területén található gyógyító hatásáról is ismert tónak köszönheti. A nemzetközi vendégforgalom további növekedése várható, hiszen a jövőben egyre több turista érkezik a közeli sármelléki repülőtérre.

Véderdő és a tavat körülölelő mocsár

A hévízi tavat öleli kürül. A Deák Ferenc tér felől indulva számtalan sétaút közül választhatnak a kirándulást kedvelők. A véderdő a tó ökológiai rendszerének fontos része. Az erdő fő fafaja a mézgás éger, de a legkülönlegesebb fa fajtája a mocsári ciprus.

Hévíz-Keszthely kerékpárút

A kiépített kerékpárút Hévíz déli határa és Keszthely belvárosa között húzódik. A Tófürdő déli bejáratától egészen különleges zöldturisztikai élményt jelent a Hévízi-tó véderdején keresztül egészen Keszthely határáig gurulhatunk.

Árpádkori templom

A 13. században épült Árpád- kori templom, amely a tájba helyezett román stílusú falusi kistemplomok legszebbike, Hévíz egregyi városrészében található

Szentlélek Római-katolikus templom

A Szentlélek római katolikus templom 1000 fős befogadóképességével Hévíz legnagyobb temploma. Alapkövét 1996 májusában helyezte el Szendi József akkori püspök. Az épület Bocskai János építész tervei alapján készült, három év leforgása alatt a lakosság és a város támogatásával. A hét, ég felé törő torony messziről útbaigazítja a városba látogatókat. A tornyok a Szentlélek hét ajándékát jelképezi.

Jézus Szíve templom

Az Egregyi városrészben található, két különböző korban épített részből áll. Közelében található a római korból származó épületek maradványai, melyek feltárása 2004-ben fejeződött be.

Evangélikus - Református Templom

A református templomot 1995-98 között építették fel. Az épületen megjelenő márványdíszítés a magyar erdélyi református templomokat idézi. Belső kialakítása követi a református hagyományokat, figyelemre méltó a famunkák kialakítása is.


Hévíz környéke


Rezi

A XIII.-XIV. században épült hegyi várból ma már csak a lakótorony keleti, a vár keleti és nyugati fala áll néhány ablak és dongaboltozat nyomaival. A Rezi várrom ma a Keszthely-vidék egyik legősibb történelmi emléke. A vár alatti hegyoldalon van a Sikalika-barlang, amelynek nyílásán tört fel először a mai Hévíz vize.

Zalaszántó

A település a Keszthelyi-hegység közepén található. 1992-ben megépült buddhista békeszentély egyedülálló építmény Magyarországon. A vallás szabályai szerint készült. Európában ma csupán ez a szentély, zarándokhely tartalmaz eredeti Buddha-ereklyét. Kocsival is megközelíthető.
Itt található még a Kovácsi-hegy nyugati peremén álló egykori Tátika-vár romjai 74 hektár területű ősbükkös veszi körül, mintegy 6 kilométer hosszú természetvédelmi tanösvénnyel, amely érinti a fontos természeti értékeket és bemutatja a térség növény és állatvilágát. A hegy bazaltfolyosóján 5-10 méter magas oszlopok, barlangok és üregek kínálnak morfológiai szempontból érdekes látványosságokat. A várrom csak gyalogosan közelíthető meg.

Zalacsány

Hévíztől 10 km –re található. Ezen a helyen állt Csány László, reformkori zalai politikus, 1849-ben közmunka- és közlekedésügyi miniszter szülõháza és késõbbi lakóhelye, amit lebontottak a századelõn.
Jelenleg a település horgásztaváról híres. A tó elhelyezkedése miatt nyáron sem melegszik fel túlzottan, könnyen megközelíthető. A Zalacsányi-tó, köszönhetően az intenzív telepítésnek, igen népszerű a horgászok körében, ahol rekord méretű, kapitális halak kifogására nyílik lehetőség.

Kehidakustány

Kehidakustány Nyugat Magyarország egyik legfiatalabb, legdinamikusabban fejlődő gyógyfürdője - Hévíztől 10 km-re - festői környezetben, a Zala folyó völgyében található. A település fő vonzereje a kénes gyógyvízű forrásra épített fürdő, mely ideális a mozgásszervi, nőgyógyászati, idegrendszeri betegségek kezelésére. A fürdő számos élményszolgáltatást kínál a fiatalabb korosztály számára kül- és beltéri óriáscsúszda, szabadtéri strandon élménymedence gejzírekkel, nyakzuhannyal, a medence közepén pool bárral, gyermekpancsoló, hullámmedence, úszómedencék, gyógyvizes ülőmedencék, pihenő és napozó teraszok szolgálják a család kényelmét.
Falu nevezetességei: Deák-kúria, Temetői templom (román), Római katolikus templom (barokk), Termálfürdő.

Keszthely

"A Balaton fővárosa" Az utóbbi évtizedben a városvezetés célja a lakossági igények minél magasabb szintű kiszolgálása mellett az idegenforgalom, ezen belül a minőségi turizmus fejlődésének segítése. 1992 óta kétévenként újra megrendezésre kerül a "Helikon", amelyen az egész Dunántúlról csaknem 4000 diák mutatja be művészeti tudását. A Balaton Fesztivál az előszezonban kínál kulturális élményt az idelátogatóknak. Nemes burkolóanyagokból megépült a sétáló utca, új épületet kapott a Fejér György Városi Könyvtár, 2000-ben megnyílt a Balaton Színház és Kongresszusi Központ. Eredeti formáját nyerte vissza a szigetfürdő, kereskedelmi vitorláskikötő épült a "Libáson".
Látnivalók: Festetics-Kastély, Balatoni Múzeum, Gótikus plébániatemplom, Helikon emlékmű, Marcipán Múzeum és Cukrászda, Georgikon Majormúzeum, Rádió és Televízió Múzeum, Balaton Kongresszusi Központ és Színház,Goldmark Károly Művelődési Központ és Szabadtéri Színház, Balaton: Városi Strand, Helikon strand, Libás strand

Fly Balaton repülőtér Sármellék

A reptér Hévíztől 13 km -re található. Ideális megközelítési pont a külföldről érkezőknek.

Cserszegtomaj

Arborétumba és Margit kilátó. Hévíztől 4 km -re található a Cserszegtomaj. Az Arborétum területet Horváth Jenő botanikus vásárolta meg 1966-ban azzal a céllal, hogy létrehozzon egy tujákból és fenyőkből álló gyűjteményt. Látogatói mintegy 20 hektáron körülbelül 200 fajta fenyőt és örökzöldet láthatnak. Az arborétum március elejétől október végéig hétköznapokon látogatható.
Ezen a településen található még a Margit kilátó, mely 31 méter magas faszerkezetű kilátóból nagyszerű körpanoráma nyílik, rálátni a Keszthelyi-öbölre, a környező vidékre, át a déli partra, és szép időben a Bakony magaslatai is feltűnnek. Szerkezeti érdekessége, hogy modern lift működik a belsejében, pedig a torony fából épült, könnyen megközelíthető.Copyright 2012 | Ács Apartman Hévíz. Design by BINARI, Hosting YourCloud.hu